Ilse Makelberge

IV psychotherapeute (Interactionele Vormgeving), creatief en beeldend therapeute, creatieve loopbaancoaching

“Jouw werk is te ontdekken wat jouw werk is en je er dan met hart en ziel aan over te geven.”
Boeddha

Creatieve (=beeldende en lichaamsgerichte) psychotherapie & Interactionele Vormgeving

Soms is praten, inzicht verwerven en proberen te begrijpen niet voldoende. Soms blijf je maar hangen in het ‘praten over’: je blijft een moeilijk thema vanuit jouw hoofd, vanuit het mentale benaderen en je merkt dat er niet zoveel veranderd in je dagdagelijkse leven. Misschien voel je je niet zo sterk in het allemaal uitleggen. En soms voel je je gewoon uitgepraat of schieten woorden tekort. Door het inzetten van creatieve methodieken kan je iets op een andere manier tot uiting brengen. Je communiceert via een andere taal waardoor nieuwe mogelijkheden zich aanbieden en zo kan er terug beweging komen. Creatieve en kunstzinnige middelen zijn in staat om het mentale te omzeilen zodat je makkelijker tot jouw buikgevoel komt. Je lichaam bevat heel veel wijsheid en antwoorden: deze worden via lichaamsgerichte en creatieve methodieken en technieken tot expressie gebracht. Via uitbeelden, beweging, ademhaling, focussen, geef je vorm aan wat in jou beweegt en leeft. 

Tijdens een individueel begeleidingstraject kunnen verschillende thema’s die met jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling te maken hebben, aan bod komen: zelfzorg, grenzen, (moeilijke) keuzes, zelfvertrouwen, gebrek aan energie, hoogsensitiviteit, perfectionisme, ik en de ander, zingevingsvragen, gedoofde of afwezige creativiteit, stressklachten, burnout, faalangst,…

Creatieve loopbaancoaching

Waar wil ik écht m’n werk van maken? Welk werk geeft mij zelfvertrouwen en doet mij stralen? Wat verlang ik? Wat drijft mij? Wat bezielt mij? Wat zijn mijn talenten? Wat geeft mij plezier en voldoening? We verzamelen nieuwe inzichten en mogelijkheden en van daaruit zoeken we samen naar wegen hoe je dit concreet kan vormgeven en waarmaken in je loopbaan. Je zet concrete stappen naar vervullend werk waar je enthousiast van wordt. Je stemt je binnen- en buitenkant beter op elkaar af en ervaart een grotere vreugde en flow.

Er wordt bewust en doelgericht gebruik gemaakt van creatieve methodieken. Hierdoor kom je tot nieuwe, onverwachte inzichten. Door het aanspreken van je creativiteit kan je tot diepere lagen van jezelf komen en leer je meer mogelijkheden zien.

Soms kom je tijdens een begeleidings- en of coachingstraject niet verder met verbale interventies. Bijvoorbeeld wanneer je te veel in je hoofd zit en moeilijker contact kan maken met je gevoel of als bepaalde dingen gewoonweg niet of moeilijk onder woorden te brengen zijn. Creativiteit laat het beeldend vermogen spreken en omzeilt vaak de censuur van het verstand. De creaties spiegelen wie je werkelijk bent en hoe je de dingen doet. Het helpt om je eigen wereld met andere ogen te bekijken. Van hieruit kan inzicht en verandering komen.

Je hoeft geen specifieke ervaring te hebben in het werken met creatieve middelen.

Tijdens het traject hou je een soort dagboek of journal bij waarin je de oefeningen, thuisopdrachten, inzichten, tips e.a. verwerkt.

Visie

Leven en werk zijn onderling heel nauw verbonden: van hieruit besteed ik binnen de loopbaancoaching ook ruim aandacht aan levensgebeurtenissen als mede betekenisgevers binnen loopbaan/werk. Hoe mensen in hun werk staan en wat ze er in tegenkomen heeft vaak te maken met de betekenis die men aan werk geeft, of beter gezegd: welke betekenis men geleerd heeft te geven aan werk. Vaak spelen overtuigingen een grote rol in bepaalde patronen die mensen steeds weer tegenkomen in hun werk. Het werken met overtuigen doe ik (ook) op een creatieve manier/visualisatie, zodat niet alleen al bekende beperkende overtuigingen zichtbaar worden maar ook overtuigingen die dieper liggen.

In de huidige maatschappij veranderen mensen sneller van job; het wordt niet meer ervaren als een vaststaande keuze: werk wordt vaker gezien als een middel tot zelfontplooiing. Hiernaast is het uiteraard nog vaak zo dat men zich pas bewust met loopbaanverandering gaat bezig houden na een crisis, burnout, depressie, ontslag,… Kenmerkend binnen mijn manier van loopbaancoaching is een grote focus op aspecten als ‘wat wil ik echt?’, wat zijn waarden van waaruit ik wil leven?’, ‘ Wat is mijn waarom? Waarom doe ik het?’,… Zo begeleid ik mensen naar het contact maken met hun eigenheid en bezieling. Als hierrond helderheid komt dan kan men hier vorm aan geven in het concrete werk

Praktisch

Na een kort kennismakingsgesprek kies je of je loopbaancoaching wil starten. We plannen 4 sessies van telkens 2 uren in aangepast aan jouw werk -en leefritme. Tussen de sessies door krijg je enkele inspirerende oefeningen waar je thuis mee aan de slag kan.

Je kan gebruik maken van loopbaancheques van de VDAB, waardoor je zelf € 70 betaalt voor 7 uur coaching en de overheid de rest bijpast. Om te weten te komen of je in aanmerking komt voor loopbaancheques kan je het gratis nummer 0800 30 700 bellen. Meer informatie: https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/hoe.

Doelgroep

Voor wie andere gezichtspunten wil aanboren en op een creatieve wijze zicht wil krijgen op zijn/haar diepere verlangens m.b.t. leven en werk;
Voor wie de neiging heeft om te sterk aanwezig te z’n in z’n hoofd: voor “overthinkers”;
Voor wie meer in z’n/haar kracht wil staan, hoe ga ik die uitdaging aan?
Voor wie het verlangen voelt om iets van zichzelf in de wereld neer te zetten en dit verder wil uitdiepen en uitklaren;
Voor wie de behoefte heeft om duidelijkheid in de chaos te scheppen: het is hoog tijd om eens een aantal zaken op een rijtje te zetten;
Voor als je werk je eigenlijk helemaal niet meer raakt of als je juist te veel bezig bent met je werk en er geen energie meer van krijgt;
Voor als je de koers van jouw onderneming wil evalueren en tot de kern/ziel ervan wil doordringen;
Je wil een verandering binnen werk maar je hebt het gevoel dat “iets” jou blokkeert;
Voor wie z’n creatief potentieel ten volle wil benutten: hoe boor ik deze verder aan?
Je hebt enig tijd niet gewerkt door ziekte of burnout en je vraagt je af hoe opnieuw richting en zin te geven aan werk en leven;
Als je talenten in je huidige functie onvoldoende tot hun recht komen.
Voor wie zoekt naar stabiliteit en rust: hoe breng ik balans tussen mijn werk en privé, hoe ga ik om met snelle veranderingen op men werk?

Opleidingen, erkenningen, lidmaatschappen en ervaring

Opleidingen en trainingen

Kandidaturen Moraalwetenschappen. RUGent
Bachelor in de Orthopedagogie. Hogeschool Gent
Tweejarige opleiding Creatief Agogisch Coachen. VSPW Balans
Jaaropleiding Creatieve Interactie. Educatieve Academie, Berchem
Jaaropleiding Creatieve therapie. Educatieve Academie, Berchem
Coaching en training ondernemerscompetenties. Starterslabo, Gentbrugge
4 jarige therapeutenopleiding Interactionele Vormgeving (i.o.) Berchem
Teacher training Vedic Art. Maryse Alen, Kasterlee

Cursussen en meerdaagse modules

Veronica Sherborne bewegingspedagogie, basismodule. (VSPW Balans)
Beweging en dansexpressie (VSPW Balans, Luc Van Nyvelseel)
Productgericht werken via drama en beweging (VSPW Balans, Luc Van Nyvelseel)
Clownerie en verhalen, basismodule. (Fred Versonnen)
Life Space Crisis Intervention -LSCI (Franky D’oosterlinck)
Contextueel werken met Duplo. Steevliet vzw, Melle
Bewegingstheater (Pascale Pringels)

Contact

Sluit Menu